Funding fathers

FOTO Robin Dieperink

 

Februari 2019

Het lineaire televisie kijken dendert met grote percentages naar beneden.

De Netflixen houden zich eigenlijk nog gedeisd en de heilige graal om met data nieuwe verdienmodellen te ontsluiten, is door de zenders nog niet gevonden. ‘Knokken om de kijkers’, kopte De Telegraaf op zaterdag 12 januari en pakte uit met twee volle pagina’s.

Zenderkopstukken Sven Sauvé (RTL) en John de Mol (Talpa) gingen in een cartoon glimlachend met elkaar op de vuist. Echt glimlachend schijnt het allang niet meer te gaan. Omroepcoryfee Fons van Westerloo mocht als pensionado ook weer een kopregel scoren met ‘Het is gewoon oorlog’.

Veel verhalen over transfers van mensen en formats. Het is absoluut waar dat daar zeker beweging in zit. En dan eigenlijk voornamelijk transfers van RTL naar Talpa.

Achter de schermen gebeurt al veel, maar ook zeker in het oog lopende mutaties. Johnny natuurlijk al een tijdje bij SBS en tante Linda inmiddels ook.

Omroepman van het Jaar Beau krijgt zijn voormalige Boulevard-maatje Albert Verlinde weer tegenover zich bij SBS voor de beste gossips. Dance Dance Dance naar Talpa en The Voice (nog) bij RTL. Wendy naar Talpa en manlief Erland onderweg daar naartoe. Scheidingsperikelen dus. Volgens de geruchtenmachine zou De Mol zelfs al potentiële kandidaten voor The Voice hebben omgeleid naar zijn nieuwe show DanceSing bij SBS. Maar The Voice zit (nog) bij RTL en is eigendom van ITV Media en niet van Talpa Network. Maar ja, wat zegt dat? Het woordje ‘nog’ betekent dat RTL op haar hoede moet zijn. De Mol heeft vele ijzers in het vuur en ik weet uit ervaring dat hij een uitstekend simultaanschaker is. Moeilijk om je daar tegen te wapenen.

Ik denk dat nergens in Europa de RTL Group op lokaal niveau zo’n lastige concurrent heeft als De Mol. Daar zal Bert Habets ze in Luxemburg inmiddels toch wel van hebben overtuigd.

Misschien ligt daar nu al het scenario klaar van If you can’t beat him, join him.

Wat te denken van het ‘knokken om de sponsors’? Daar hoor je veel te weinig over, vind ik als non spot vakidioot.

Het is geen consumenteninformatie en speelt zich af achter gesloten deuren, maar het kan en moet in dit magazine wel worden besproken. Bij de grote merken zit veel meer macht en kracht dan men denkt. Onze private zendergroepen kunnen absoluut niet meer zonder de financiële content participaties van de grote merken. Clubs als Unilever, Jumbo, Canon, Vodafone, KPN, Ziggo, Renault, Achmea bezorgen de zenders niet alleen share of budget maar ook share of voice.

The Voice zou absoluut een minder groot succes zijn geweest als de funding father een snoepje zou zijn geweest. De digitale denk- en doekracht van een Vodafone met de Thuiscoach app, Red Room inrichting als Twitterkrib hebben The Voice mede tot grote hoogte gebracht. En wat te denken van Novamedia, via de loterijen zo’n beetje de bankier van het gehele bestel?

Al deze sponsors hebben contracten die aflopen en al dan niet geprolongeerd worden. Daar valt in deze zenderoorlog ook zeker nog winst te behalen. Het gaat niet alleen om de gunst van de kijker, maar ook om die van de sponsor. En rara, wie snapt dit spelletje als geen ander?